Feber hos barn: Vad föräldrar behöver veta

22 december 2023
Renate Degerth

editorial

Feber är ett vanligt symptom hos barn som ofta kan orsaka oro och osäkerhet hos föräldrar. Det är kroppens naturliga sätt att bekämpa infektioner och visar att immunförsvaret arbetar. Även om feber i sig inte är en sjukdom, är det ett viktigt tecken som kan indikera en underliggande sjukdom eller tillstånd. I den här artikeln kommer vi att ta dig genom vad feber är, hur man identifierar den, när det är dags att söka vård och hur man kan hantera feber hemma. För ytterligare råd och expertis rekommenderar vi att besöka Bashi.se.

Hur ser feber ut hos barn?

Feber är en temporär ökning av kroppstemperaturen, ofta i samband med en sjukdom. För barn definieras feber som en kroppstemperatur över 38C (100,4F) som mäts i ändtarmen, vilket är det mest exakta sättet att mäta feber hos små barn. Det är vanligt att barn får feber då och då, och det är vanligtvis inte ett tecken på något allvarligt. Kortvarig feber är ofta kopplad till vanliga infektioner som förkylning, influensa eller andra virusinfektioner.

Identifiering och symptom

Uppmärksamma beteendet

Det är viktigt att observera barnets beteende när du misstänker feber. Ett febrigt barn kan verka slött, irritabelt eller mindre aktivt än vanligt. Ibland kan barn med feber även ha kallare extremiteter, vilket kan vara förvirrande. För att säkerställa om det är feber, bör du kontrollera barnets temperatur med en pålitlig termometer.

Andra symptom att hålla koll på

Feber kan åtföljas av andra symptom såsom hosta, snuva, halsont, öronsmärta, muskelsmärta, eller utslag. Buksmärta, kräkningar eller diarré kan också förekomma, speciellt hos yngre barn. Kombinationen av feber och dessa symptom kan hjälpa till att identifiera orsaken till febern.

image

När ska man söka vård?

Feber hos spädbarn

Spädbarn yngre än tre månader som har en rektal temperatur på 38C (100,4F) eller högre bör omedelbart tas till läkare. Eftersom deras immunförsvar inte är fullt utvecklat, kan feber bebis vara ett tecken på en seriös infektion.

Feber hos äldre barn

För äldre barn behöver en läkare vanligtvis inte kontaktas enbart för feber. Men du bör ringa en läkare om ditt barn:

– Har en feber som varar mer än 5 dagar.

– Verkar mycket sjukt, är extremt irriterad, har svårt att andas, har kraftig huvudvärk eller annan specifik smärta, har styva nackmuskler, fortgående kräkningar eller allvarlig buksmärta.

– Har en kronisk sjukdom som kräver närmare uppföljning vid infektioner.

– Har nyligen varit utomlands och kan ha blivit utsatt för infektioner som malaria.

– Har en feber som försvinner men sedan återkommer några dagar senare.

Hantering av feber hemma

Det är viktigt att komma ihåg att en feber i sig själv inte nödvändigtvis är farlig och inte alltid kräver behandling. Det är barnets komfort och andra symptom som är avgörande för huruvida behandling behövs. Tvinga inte i barnet febernedsättande mediciner om barnet inte verkar plågas av febern.

Så hjälper du ditt barn

För att lindra obehaget kopplat till feber kan du se till att:

– Barnet dricker rikligt med vätska för att förebygga uttorkning.

– Barnet kläs i lätt klädsel. För mycket kläder kan göra febern värre genom att förhindra kroppens naturliga kylprocess.

– Hålla rummet svalt, omkring 22C , kan hjälpa till att reglera kroppstemperaturen.

– Ge febernedsättande läkemedel baserade på barnets ålder och vikt om rekommenderat av en läkare eller apotekspersonal.

Uppföljning

Om du hanterar febern hemma och barnets tillstånd inte förbättras eller om du har några bekymmer, ska du inte tveka att söka läkarvård.

Ytterligare resurser

Feber hos barn kan vara oroande, men det är viktigt att komma ihåg att det oftast är kroppens sätt att bekämpa infektioner. Identifiera febern, håll koll på andra symptom, veta när det är dags att söka vården och hantera febern hemma är alla viktiga aspekter av att ta hand om ett febrigt barn. För mer information och professionella råd, titta gärna in på Bashi.se på https://www.bashi.se/, där du kan hitta ytterligare resurser och stöd för att hantera ditt barns hälsa och välmående.

Fler nyheter